Χρήσιμες Συμβουλές για Θωρακισμένες Πόρτες


Θωρακισμένες Πόρτες

Έρχονται για να μας προσφέρουν ασφάλεια στη κεντρική μας είσοδο, τη πιο σημαντική πρόσβαση του χώρου μας.

Ποια είναι όμως τα ποιοτικά στοιχεία που πρέπει να προσέξουμε για την επιλογή της και τι σημαίνουν όλοι αυτοί οι τεχνικοί όροι που τη συνοδεύουν;

Κάσα θωρακισμένης πόρτας. Ανοιχτού και κλειστού τύπου.

Στη κάσα ανοιχτού τύπου έχουμε να κάνουμε με ατσάλινη γωνία η οποία διευκολύνει στη τοποθέτηση της πόρτας όσο αφορά τα περιθώριά της. Χρειάζεται εφαρμογή τσιμέντου περιμετρικά της κάσας για την απόκρυψη των πύρων κλειδώματος καθώς και των μεταλλικών στηριγμάτων τοποθέτησης της πόρτας. Συνήθως η κάσα ανοιχτού τύπου έχει μεγαλύτερο πάχος από την κάσα κλειστού τύπου για να αντέχει τις στρεβλώσεις

Κάσα κλειστού τύπου. Δεν χρειάζεται τσιμεντάρισμα διότι οι πύροι εισέρχονται στο εσωτερικό θάλαμο της κάσας. Απαιτεί πιο ακριβής προμέτρηση διότι η κάσα πλέον είναι τετράγωνη. Διαχειρίζεται πιο εύκολα τις καταπονήσεις από το βάρος της πόρτας λόγω του σχεδιασμού της και γι’ αυτό το πάχος της είναι συνήθως πιο λεπτό από του ανοιχτού τύπου κάσας.

Πάχος θωράκισης. Το πάχος της λαμαρίνας έχει τη σημασία του στη συνοχή της πόρτας καθώς και την αντοχή στην διάτρηση. Προτείνονται να είναι γαλβανισμένες για να μην οξειδώνονται με πάχη από 8/10 του χιλιοστού και άνω

Μονή ή διπλή θωράκιση. Πλέον λόγω σχεδιασμού οι πιο πολλές πόρτες έχουν μία λαμαρίνα μπροστά και μία πίσω σε σχήμα τύπου Π για να δημιουργηθούν τα ενδιάμεσα «νεύρα». Αυτός ο τρόπος κατασκευής διατυπώνεται σαν διπλή θωράκιση. Πάρα ταύτα υπάρχει η δυνατότητα να προστεθεί μία τρίτη λαμαρίνα στη πίσω πλευρά όταν κρίνεται σκόπιμο.

Με ενδιάμεσους κοιλοδοκούς. Προσθήκη κοιλοδοκών, κάθετων ή οριζοντίων για την ενίσχυση της πόρτας στη κρούση και διάτρηση. Προτείνεται σε ειδικές περιπτώσεις επειδή αυξάνουν το βάρος της πόρτας καθώς και το κόστος κατασκευής. Σημειωτέων η συντριπτική πλειοψηφία των διαρρήξεων επιχειρείται στη κλειδαριά και όχι στο κόψιμο των θωρακίσεων από λαμαρίνα για τη δημιουργία ανοίγματος το οποίο απαιτεί χρόνο και φυσικά παράγει θόρυβο, στοιχεία αποτρεπτικά για τους επίδοξους διαρρήκτες.

Κλειδαριά γραναζωτή ή και με καταπέλτη

Γραναζωτή κλειδαριά εννοείται ο ειδικός σχεδιασμός ο οποίος με την προσθήκη γραναζιών γυρίζει με μικρότερη αντίσταση ο αφαλός με αποτέλεσμα την ευκολότερη χρήση του καθώς και την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της κλειδαριάς.

Με καταπέλτη εννοούμε το μηχανισμό ο οποίος μπλοκάρει τη κλειδαριά σε περίπτωση παραβίασής του αφαλού.

Δεύτερη κλειδαριά

Τοποθέτηση δεύτερης κλειδαριάς ή κλειδαριάς με διπλό αφαλό η οποία αυξάνει το χρόνο παραβίασης μιας πόρτας.

Μας προσφέρει τη δυνατότητα να δώσουμε το κλειδί σε τρίτο πρόσωπο που δεν θέλουμε να έχει το κλειδί της κεντρικής κλειδαριάς.

Επιλογή τοποθέτησης δεύτερης κλειδαριάς με κρυφό, εξωτερικά αφαλό, προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια όταν είμαστε μέσα στο ιδιωτικό μας χώρο και έχουμε κλειδώσει.

Αφαλός αντιγράψιμος και μη

Είναι όρος που αναφέρεται στο κλειδί και κατά πόσο είναι ελεγχόμενη η διαδικασία αντιγραφή του. Κλειδιά που αντιγράφονται έχοντας ένα από τα πρωτότυπα και κλειδιά που δεν αντιγράφονται παρά μόνο με τη κάρτα ιδιοκτησίας

Defender

Εξτρά ατσάλινη πλάκα που βιδώνει πίσω από την κλειδαριά και κλείνει την μπροστινή εσοχή που μπαίνει το κλειδί προφυλάσσοντας τα ευαίσθητα σημεία της κλειδαριάς και του αφαλού.

Μαγνητικό defender

Αναφέρεται στο τύπο defender το οποίο ανοίγει και κλείνει με ειδικό μαγνητικό μηχανισμό. Ακουμπώντας το ειδικό μπρελόκ-κλειδί που παρέχεται μαζί με το μαγνητικό DEFENDER στη σωστή θέση, ελευθερώνεται μηχανικά η μπροστινή πλάκα αποκαλύπτοντας την εσοχή που μπαίνει το κλειδί. Με το τρόπο αυτό αποκρύπτουμε οπτικά τον τύπο αφαλού που διαθέτει η πόρτα και παράλληλα προστατεύεται η διάτρησή του. Διατίθεται συνήθως με 2 μαγνητικά κλειδιά και η αντιγραφή τους γίνεται σε εξειδικευμένα καταστήματα με την χρήση της κάρτας ιδιοκτησίας.

Diseq Μαγνητικό Defender (προστασία αφαλού)

Fiam X1R Κλειδαριά αυτόματου κλειδώματος πόρτας